bootstrap responsive templates

Zastanawiasz się na co masz ochotę...

Zapraszamy do zapoznania się z naszą kartą menu 

Na start

Śniadania serwujemy od 9:30 do godziny 12.00

 A. Jajecznica  na maśle z 3 jaj lub jajka sadzone, pieczywo, masło, warzywa 15,-

 B. Jajecznica na bekonie z 3 jaj pieczywo, masło, warzywa 16,-

C.
Zestaw dla dzieci 2 parówki na gorąco, keczup, pieczywo,
wędliny drobiowe, sery, warzywa 20 ,-

Zestawy śniadaniowe 30 zł 
 Do każdego zestawu serwujemy świeże pieczywo, masło, dżem, miód, Do wyboru: kawę, herbatę, świeżo wyciskany sok z pomarańczy lub gejpfruta, koktail dnia

1.  Jajecznica na maśle z 3 jaj wędliny, sery, warzywa

2. Wiosenny 2 jaja sadzone na szpinaku, sery, awokado, warzywa

3. Wytrawny – Łosoś wędzony, serek chrzanowy, sos 1000 wysp,
2 jajka na twardo z majonezem i szczypiorkiem, warzywa

4.  Kanapkowy – Bogata półbagietka z żółtym serem lub wędliną, z żółtym serem i wędliną, warzywami oraz sosami do wyboru lub półbagietka dnia koktail dnia

5. Naleśnikowy – Naleśnik z kremowym serkiem  i owowcami sezomnowymi



Śledź w oleju – Filety śledziowe Matyjas marynowane
z cebulką, pieczywem i masłem serwowany  14,-

Śledź w śmietanie – Filety śledziowe Matyjas w marynacie z autorskiego przepisu w sosie śmietanowym z cebulką i pieczonymi ziemniakami serwowane 18,-

Tatar Tradycyjny przyprawiony tatar z polędwicy wołowej w towarzystwie dodatków i żółtka kurzego z pieczywem i masłem serwowany  33,-

Bigos staropolski–tradycyjny, długo warzony bigos z żeberkiem,
pieczywem lub gotowanymi ziemniakami podawany 33,-

Scampi „Black Tigers”- 8 szt Krewetki tygrysie smażone na maśle
z czosnkiem, winem i ziołami podane na sałacie z sosem 37,-

Barszcz czysty do picia 6,-

Barszcz czerwony – z kołdunami lub krokietem do wyboru 14,-

Żurek Staropolski z kiełbasą i jajkiem 14,-

Domowa pomidorowa z makaronem 12,-

Flaczki z imbirem i gałką muszkatałową 16,-

Rosół domowy z makaronem 12,-

Barszcz czerwony lub rosół ze szpinakowymi kołdunami 14,-

Chłodnik – chłodnik podajemy w miesiącach letnich (lipiec, sierpień) 14,-
Na botwince z jajkiem i gorącymi ziemniaczkami z koperkiem

Zupa rybna 18,-

Zupa szczawiowa z jajkiem i łęzką kwaśnej śmietany
z ziemniakami gotowanymi serwowana 16,-




Pierogi i naleśniki

Zaczarowane polskie pierogi - 8 szt.
Pierogi podajemy z okrasą, omastą lub cebulką do wyboru
Na życzenie podajemy pierożki pieczone


Pierogi ruskie 20,-

Pierogi z mięsem 20,-

Pierogi leśne – z kapustą i grzybami 20,-

Pierogi staropolskie – z kaszą gryczaną i boczusiem 20,-

Pierogi cebrowe – ze szpinakiem i serem feta 20,-

Pierogi kaszubskie z farszem z dorsza 25,-

Pierogi Wyśmienite – z kurkami, ricottą i parmezanem 35,-

Zielone pierogi z fetą i suszonymi pomidorami 25,-

Pierogi z Gęsiną podawane z sosem pieczeniowym  35,-

 * NOWOŚĆ* Pierogi z cielęciną i kurkami -35 ,- 

Zacna micha pierogów – mix pierogów, 20 sztuk 40,-

Podpiekanie pierogów 2,-

Okrasy i omasty
Masełko, cebulka, skwareczki, kwaśna śmietana 2,-

Pierogi na słodko, owocowo i rozkosznie – 8 szt.
Pierogi podajemy ze śmietaną lub słodkimi sosami

Pierogi rozkoszne – z serem i rodzynkami  19,-

Babcine pierogi – z jagodami  25,-

Pierogi szarlotka – z jabłkiem i cynamonem 19,-

Pierogi z serem ricotta i malinami – owocowy chruśniak 25,-

Pierogi letnie – z truskawkami  23,-

Pierogi z wiśniami 23,-

Zacna micha pierogów – mix pierogów, 20 sztuk  40,-

Naleśniki obiadowe (podawane z małą sałatką lub dodatkiem warzywnym)

Naleśnik wiejski – zapiekany
szynka, boczek, pieczarki, cebula, ser żółty, sos grzybowy,
śmietanowy lub pomidorowy 29,-

Naleśnik z kurczakiem i sosem śmietanowo-brokułowym 35,-

Naleśnik z kurczakiem, szpinakiem i kremowym serem gorgonzolą 29,-

Naleśnik z szpiankiem i serem feta serwowany z klarowanym masłem i czarnymi oliwkami 29,-

Naleśnik z kurczakiem pomidorową salsą i serem mozzarela 29,-

Naleśniki na słodko, owocowo i egzotycznie – 35 cm
Naleśniki podajemy ze słodkimi sosami do wyboru


Naleśnik z serem, rodzynkami, wanilią i bitą śmietaną 23,-

Naleśnik z serem i malinami serwowany z sosem czekoladowym i bitą śmietanąą 24,-

Naleśnik z serem i jagodami serwowany z sosem czkoladowym i bitą śmietaną  24,-

Naleśnik z owocami serwowany z sosem czekoladowym,
waniliową gałką lodów i bitą śmietaną 25,-


Sosy słodkie i owocowe
Czekoladowy, truskawkowy, waniliowy 3,-

Dania główne

Kasza dziedzica kasza gryczana zapiekana z karkóweczką, boczusiem, masełkiem, orzechami, miodzikiem, czosneczkiem, białym serem,
podawana z ogórasem kwaszonym i sosem grzybowym, czyli wszystko co mamy w naszej spiżarni... pycha, palce lizać!  37,-



Polędwica wołowa z grilla z masłem czosnkowym serwowana
z frytkami steakhause i wiosenną sałatką  65,-

Polędwica wołowa z grilla z sosem zielonego pieprzu
serwowana z ziemniakami gotowanymi i wiosenną sałatką 65,-




Kaczka pieczona - pierś z kaczki podawana w towarzystwie domowego sosu żurawinowego oraz klusek śląskich i wiosennej sałatki 49,-

Filet z latającego kurczaka – kurczak sauté
podawany na szpinaku z frytkami 29,-

Filet z kurczaka panierowany, ziemniaki, mizeria 29,-

Wątróbka z Nibylandii drobiowa z jabłuszkiem, tymiankiem, cebulką,
podawana z ziemniakami i ogóreczkiem  25,-



Schaboszczak – kotlet schabowy XXL, ziemniaczki smażone,
kapusta zasmażana  33,-

Karczek z grilla z pieczarkami i cebulką pieczoną
z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym 33,-

Swojskie żeberka w ciemnym staropolskim sosie z kluskami śląskimi
lub kopytkami z buraczkami 35,-

Polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowo-pieczeniowym,
kluskami śląskimi i wiosenną sałatką  39,-

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
z kluskami śląskimi i sałatką  44,-

Kartacze z mięsem i kapusta zasmażana 27,-

Grillowana patelnia mięs i warzyw (dla 2 osób)
karkówka,  filet z kurczaka, kiełbasa, boczek, grillowane warzywa
i cząstki ziemniaków, sos czosnkowy 90,-

Łosoś grillowany filet z przepysznym sosem z masła,
wina i oliwy z oliwek i wiosenną sałatką 45,-

Łosoś filet z grilla na szpinaku serwowany z frytkami 45,-

Sandacz sauté w sosie grzybowym podawany z plackami ziemniaczanymi
lub ziemniakami i sałatką wiosenną 49,-

Dorsz w magicznej panierce podawany na frytkach
z sosem tatarskim i sałatką 36,-

Dorsz filet na pomidorowej salsie, podawany z ziemniakami
gotowanymi i wiosenną sałatką 38,-

Trio rybne (dorsz, sandacz, łosoś) z ziemniakami gotowanymi
i sałatką serwowane 49,-

Wszystkie sałatki serwowane na miksie sałat
Do wszystkich sałatek serwowane jest pieczywo czosnkowe


Sałatka Grecka z sosem winegret 22,-

Sałatka z kurczaka z sosem czosnkowym 25,-

Sałatka z pieczonym łososiem i sosem winegret podawana na miksie sałat 30,-

Sałatka z awokado, pomidorami, mozzarellą, rukolą i orzeszkami pini 30,-

Rodzime placki ziemniaczane – 3 szt.

Placek ziemniaczany po skandynawsku z łososiem,
serkiem śmietankowym, koperkiem 35,-

Placek ziemniaczany po węgiersku 30,-

Placek ziemniaczany po węgiersku z sałatką wiosenną 35,-

Placki z musem jabłkowym 15,-

Placki z kwaśną śmietaną 15,-

Pieróg specjalny Kulebiak drożdżowy czas przygotowania
to około 40 – 45 minut – warto zaczekać!
-z kurczakiem i warzywami Serwowany z sosem czosnkowym lub śmietanowym 35,-
- z kaszą gryczaną, karkóweczką, pieczarkami i cebulką,
serwowany z sosem grzybowym lub śmietanowym  35,- 
- z łososiem i szpinakiem Serwowany z sosem maślanym lub śmietanowym 40,-


Kruche pierożki z kurczakiem, serem i pieczarkami (duże)
-3 sztuki - 25,-
-5 sztuk - 35,-

Kolacja z przyjaciółmi dla 4 osób - micha pierogów na ostro
 – 20 sztuk (chybił-trafił), - karczek wieprzowy z grilla (4 porcje),
 - barszcz czerwony do picia (4 porcje), - dodatki: ogórek kiszony, sałatka wiosenna, sosy – 2 rodzaje, pieczywo i smalec 160,-
*Przy zakupie zestawu istnieje możliwość zakupu białej gorzałki lub butelki wina czerwonego w promocyjnej cenie 35,- zł

Kopytka 10,-

Pierogi leniwe 10,-

Młode ziemniaki 8,-

Frytki, ziemniaki smażone 8,-

Kapusta zasmażana 8,-

Ogórek kiszony z własnej spiżarni 8,-

Mizeria 8,-

Buraczki 4,-

Smalec 6,-

Tzatziki 6,-

Desery i napoje

Szarlotka na gorąco z lodami i bitą śmietaną 15,-

Sernik z sosem czekoladowym i bitą śmietaną 15,-

Pappardelle z naleśnika – podawany ze świeżą truskawką,
gałką lodów i bitą śmietan 25,-

Lody waniliowe z gorącym musem malinowym 25,-

Lody waniliowe z czekoladą, sosem waniliowym i bitą śmietaną 25,-

Lody owocowe z owocami, polewą i bitą śmietaną 25,-

Kawa czarna 7,-

Kawa biała 8,-

Espresso 8,-

Grande espresso 16,-

Latte 10,-

Latte macchiato 12,-

Cappuccino 10,-

Cappuccino z bitą śmietaną 12,-

Cafe Moretto 18,-

Kawa z lodami i bitą śmietaną 17,-

Irish coffee  18,-

Duża specjalna kawa 12,-

Amarillo z advocatem 12,-

Czekolada na gorąco z bitą śmietaną 10,-

Zielona herbata 9,-

Czarna herbata 10,-

Herbata z sokiem z magicznej spiżarni 12,-

Herbata z imbirem i miodem 12,-

Maślanka 4,-

Pepsi, Mirinda, 7-up – 200 ml 6,-

Burn – energy drink – 250 ml 8,-

Woda mineralna – 250 ml 5,-

Lipton – 200 ml 6,-

Soki Toma – 250 ml 5,-

Soki owocowe – 250 ml 5,-

Sok ze świeżych owoców – 250 ml 15,-

Żywiec keg, 0,5 l   9,-

Żywiec keg, 0,3 l  8,-

Sok malinowy  2,-

Sok imbirowy 3,-


O piwo innego gatunku zapytaj obsługę

Napoje i  koktajle

Przez żołądek do formy polecamy koktajle witaminowe i soki

Koktajl fioletowy –
wzmacnia wzrok i uszczelnia naczynia krwionośne 20,-

Koktajl pomarańczowy
–wzmacnia ciało, uzupełnia witaminy i mikroelementy 20,-

Koktajl z mango, mleka kokosowego i limonki  20,-

Koktajl „Wiosenna zieleń” maślanka,
ogórek świeży, koper, szczypior, sól, pieprz, lód  20,-

Koktajl „na koncentrację” mrożone owoce,
miód, jogurt, orzechy, mleko  20,-

Koktajl „pobudzenie” kawa, banan, cynamon, czekolada, imbir  20,-

Truskawkowe Bellini koktajl musujący z truskawkami Erdbeere Bellini 20,-

Koktajl „Powiew lata” maliny, truskawki,
jogurt, cukier trzcinowy, limonka  20,-

Koktajl bananowy „bananowe spa” banan,
serek waniliowy, jogurt 20,-

Koktajl hawajski ananas, kokos, miód, mleko, cynamon 20,-

Pomarańczowa herbata dla 4 osób w dużym dzbanku– herbata pomarańczowa, cytryna, goździki, miód, imbir, sok malinowy 35,-

Piwo z korzeniami dla 2 osób – piwo, miód, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, sok malinowy  25,-

Lilka Tyllman – strong herbata, pomarańcza, cytryna, miód,
goździki, imbir, sok malinowy 20,-

Poncz z jałowcówką – rum, jałowcówka, sok z cytryny,
cukier trzcinowy, goździki, cynamon,
wszystkie składniki zalewamy gorącą herbatą  30,-

Whisky – 50 ml
Chivas Regal, Ballantine’s, Johniie Walker Red,
Jack Daniel’s, Jim Beam   20,-

Henessy – 50 ml   25,-

Stock Brandy – 50 ml   20,-

Metaxa – 50 ml   25,-

Bacardi White / Black – 50 ml  15,-

Gin Seagram’s – 50 ml  12,-

Tequila Silver / Gold – 50 ml 15,-

Wódki – 50 ml  8,-

Grzaniec – 200 ml 15,-

Nalewki - ziołowa, orzechowa, wiśniowa, babuni – 40 ml 10,-

Advocat - 40 ml   8,-

Campari – 40 ml   15,-

Kahlua – 40 ml  10,-

Jägermeister – 40 ml   15,-

Martini – 100 ml dry, rosso, bianco 15,-

Lampka wina  15,-


Wściekły pies – wódka, syrop malinowy, tabasco 10,-

Szarlotka – żubrówka, sok jabłkowy 15,-

Sex on the beach – wódka, likier grenadina, soki owocowe 18,-

Margherita – tequila, likier pomarańczowy, sok z cytryny 20,-

Kamikaze – wódka, blue bols, sok z cytryny 15,-

Bloody Mary – wódka, sok z cytryny, sok pomidorowy 15,-

Mojito – bacardi, mięta, limonka, brązowy cukier, woda gazowana 20,-

Cuba Libre – bacardi, limonka, Coca-Cola 20,-

Pina Colada Bacardi, Likier kokosowy, sok ananasowy, mleko 20,-

Tequila Sunrise tequila, sok pomarańczowy, grandina 20,-

Campari Orange Campari, sok pomarańczowy 18,-
Casablanca wódka, advocat, sok pomarańczowy i cytrynowy 18,-

Dry Vermouth Seagram’s Gin, Martini Dry, oliwka 18,-

White Russian wódka, kahlua, mleko 20,-
Uzdrawiający napój szamana nalewka ziołowa,
nalewka orzechowa, sok jabłkowy, likier miętowy 25,-

Tytanowa Lady – drink dla super-kobiety
20 ml rumu, 20 ml, ginu, likier brzoskwiniowy, Sprite,
sok żurawinowy, limonki, kruszony lód, brzoskwinia 25,-

Aperol 20,-